28 Αυγ 2015

10 κλειδιά προς μια πιο ευτυχισμένη ζωή.

    Τη σημερινή εποχή γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη ψυχολογικής στήριξης και βοήθειας προς τους συνανθρώπους μας. Τα ποσοστά την κατάθλιψης, των αγχώδων διαταραχών και των αυτοκτονιών έχουν ανέβει κατακόρυφα..όχι δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση, όχι δεν είναι μόνο η ελλειπής διαπαιδαγώγηση από τους φορείς, όχι δεν είναι ο σύζυγος που σε παράτησε ή η φίλη που σε πρόδωσε..Τί είναι τότε;;; ο κοινός παρονομαστής όλων των παραπάνω είναι ένας και αυτός είναι ΕΣΥ...
Αποτέλεσμα εικόνας για happiness love
     Έχουμε μάθει πια να κατηγορούμε τόσο πολύ τους γύρω μας και να θυματοποιούμαστε, που ξεχάσαμε ποιός είναι ο δικός μας ρόλος σε όλο αυτό..Πάρε το κομμάτι της ευθύνης που σου αναλογεί και μια μέρα θα με ευχαριστείς!Δεν υπάρχει τίποτε πιο ανώριμο και πιο δυσλειτουργικό από το να υποστηρίζουμε ότι ενώ τα κάνουμε όλα σωστά, η ζωή μας επιστρέφει όλα τα λάθος..σκέψου: έχει λογική βάση αυτό; ναι, όλοι θέλουμε "ντάντεμα", ναι, όλοι θέλουμε να μην νιώθουμε ένοχοι, αλλά...καλως ήρθες στον κόσμο των μεγάλων..πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου!

     Υπάρχουν 10 κλειδιά που από δώ και πέρα μπορούν (εάν το θέλεις κι εσύ) να σε βοηθοήσουν να νιώσεις καλύτερα με τον εαυτό σου και να βρείς την ψυχική σου ισσοροπία..το κλειδί της ευτυχίας κατά τη γνώμη μου:

     1. Άσε το Εγώ σου στην άκρη, καθώς και τις ανούσιες συγκρίσεις: είναι η φύση του ανθρώπου προκειμένου να νιώσει καλά με τον εαυτό του να συγκρίνεται με τους ανθρώπους γύρω του. Ωστόσο, είναι κάτι πολύ ψυχοφθόρο και δεν βοηθά στην προσωπική σου ανάπτυξη η σκέψη ότι είσαι καλύτερος από τον άλλο. Ο καθένας είναι μοναδικός και καλύτερος σε κάτι. Δεν έχει σημασία πραγματικά..
    2. Να ζείς στη στιγμή: οι δάσκαλοι αυτογνωσίας, οι ψυχολόγοι, οι γιόγκοι και όλοι οι άνθρωποι της Ψυχής υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο μυστικό της ευτυχίας είναι να είσαι παρών κάθε στιγμή: εάν είσαι παρών σε αυτό που ζεις δεν αγχώνεσαι για το μέλλον, δεν αναπολείς ή δεν νιώθεις ενοχές για κάτι που έκανες στο παρελθόν. Είσαι εδώ, τώρα, με αυτούς που είσαι και κοίτα να χαίρεσαι την κάθε σου στιγμή. Έρευνες δείχνουν ότι εάν επικεντρωνόμαστε στο τώρα και οδηγούμε το μυαλό μας στη στιγμή και όχι στο παρελθόν-μέλλον τα επίπεδα του stress πέφτουν κατακόρυφα κάτι που αντανακλάται στο ίδιο μας το σώμα: η ανάσα είναι πιο εύκολη και ήρεμη, οι παλμοί μας πέφτουν και η εγκεφαλική δραστηριότητα είναι πιο έντονη στον μετωπιαίο λοβό και όχι στην αμυγδαλή (το σημείο του εγκεφάλου που όλα τα μοτίβα που μάθαμε στη ζωή μας και οι αναμνήσεις μας εδρεύουν). 
   3. Επικεντρώσου στην αυθεντικότητα της ζωής σου: θές να ζεις στο ψέμα ή να βρεις επιτέλους τη γαλήνη και την ψυχική ηρεμία; είναι πολλοί άνθρωποι που ζουν μέσα σε μια πλάνη, είτε με εξωσυζυγικές σχέσεις, είτε με καταχρήσεις αλκοολισμός ή ναρκωτικά και υπερφαγία. Είναι, ακόμη, πολλοί εκείνοι που χτίζουν μια περσόνα και θεωρούν ότι είναι ευτυχισμένοι μέχρι να κλείσει το φώς το βράδυ..Άφησε στην άκρη την πλάνη σου και κοίτα στα μάτια τη ζωή σου, φτιάξτη όπως θές, κάνε όσες αλλαγές χρειάζεσαι για να είσαι εσύ καλά και ανέλαβε την ευθύνη σου..μπορεί να είναι πολύ επίπονο αλλά θα ακολουθήσουν καλύτερες μέρες. 
   4. Κάνε τους στόχους σου καθημερινές συνήθειες: η απόκτηση μια συνήθειας δεν είναι τίποτε άλλο από μια εγκεφαλική διαδικασία: κάνε το μυαλό σου να καταλάβει τη νέα αυτή συνήθεια και κάνε ένα βήμα καθημερινά προς την κατάκτηση του στόχου. Για παράδειγμα εάν θέλεις να ξεκινήσεις το περπάτημα για λόγους υγείας, μάθε στο μυαλό σου τί θα σου προσφέρει αυτή η νέα συνήθεια και ξεκίνα κάθε μέρα να περπατάς..ένα τετράγωνο τη μια μέρα, δύο την άλλη κ.ο.κ. 
    5. Πέρνα χρόνο με ανθρώπους που σε εμπνέουν: είναι κάτι τόσο σημαντικό να περιβαλλόμαστε από ανθρώπους που θαυμάζουμε και μας εμπνέουν, από ανθρώπους που έχουν την ίδια ματιά με εμάς για τη ζωή και μπορούν να μας ενθαρρύνουν. Απομάκρυνε άτομα "τοξικά" από τη ζωή σου, άτομα που θα σου πούν μόνο τί ΔΕΝ μπορείς να κάνεις, άτομα που σε ανταγωνίζονται ή που δεν νοιάζονται αρκετά για τη ζωή σου και την προσωπική σου βελτίωση. 
    6. Μην φοβάστε να αποτύχετε: ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ευτυχία είναι η επιμονή ακόμη και όταν η αποτυχία μας χτυπάει την πόρτα..μην χάνετε το θάρρος σας, μην φοβάστε. Η ζωή συνεχίζεται και πρέπει να πιστέψετε ότι δεν υπάρχει τίποτε που να μην μπορείτε να καταφέρετε!
   7. Να βοηθάτε τους άλλους όποτε μπορείτε: όχι για να πάρετε προσωπική ευχαρίστηση ή ναρκισσιστική ηδονή, απλά για να..βοηθήσετε κάποιον. Γιατί; επειδή μπορείτε, επειδή η αγάπη όταν διαιρείται πολλαπλασιάζεται και επειδή η θετική ενέργεια θα γεμίσει τον χώρο!
     8. Αφήστε πίσω παλιές πληγές: ένα σημαντικό βήμα προς την αυτοβελτίωσή σας είναι να μην κοιτάτε το παρελθόν με πικρία. Θρηνήστε, κλάψτε, θυμώστε και μετά δείτε τί σας έμαθε αυτή η εμπειρία. Κάτι πάντα υπάρχει για να πάρουμε. Όλα όσα ζούμε μπορούν να μας διδάξουν κάτι..δείτε το με ειλικρινή ματιά και κοιτάξτε μπροστά. Σκεφτείτε: "Είναι αυτό που είναι, τί μπορώ να κάνω; " και προχωρείστε..είναι πολύ σημαντικό να μην μένετε προσκολλημένος σε παλιές πληγές. 
      9. Κάντε την αυτοκριτική σας: πολλοί άνθρωποι φοβούνται και πέφτουν στην παγίδα της κατηγορίας των γύρω τους ή της ζωής..Μείνετε μόνος για λίγο κάθε μέρα, ανάψτε ένα κερί και γράψτε σε ένα χαρτί τί θέλετε να αλλάξετε σε εσάς, ή γιατί κάνετε αυτά που κάνετε; για την αποδοχή, για να πάρετε πίσω εις διπλούν, για να σας αγαπούν; Όπως έχω πει και σε προηγουμενο άρθρο, το I  γίνεται Eye (δηλαδή Μάτι) και παρατηρεί τον εαυτό. Να είστε ειλικρινής και ανοιχτόμυαλος και αυτή η διαδικασία να είστε σίγουρος ότι θα σας ανοίξει τα μάτια. 
       10. Τελευταίο και σημαντικότερο: φροντίστε τον εαυτό σας! Ανάψτε άσπρα κεριά, κάντε χαλαρωτικό ποδόλουτρο, δείτε μια αγαπημένη ταινία, μιλήστε για ένα θέμα που σας αρέσει, τρώτε υγιεινά, γυμναστείτε, κάντε διαλογισμό, βγείτε μια βόλτα, αγοράστε κάτι για εσάς και πείτε ότι σας αξίζει. Κανείς δεν θα σας αγαπήσει όπως εσείς τον εαυτό σας..
Καλό ταξίδι λοιπόν! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Μεγαλώνοντας από ένα ναρκισσιστή γονέα..6 αποτελέσματα..

     Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι μια διαταραχή κατά την οποία το άτομο ασχολείται συνεχώς με τον εαυτό του, νιώθει ότι ε...