12 Μαρ 2016

Διαταραχές Προσωπικότητας και Διατροφή..


        Η προσωπικότητα είναι το σύνολο των τάσεων ενός ατόµου να δρα, να συµπεριφέρεται µε τέτοιο τρόπο που το διαφοροποιείται από τους άλλους ανθρώπους, ως προς το χαρακτήρα, τη στάση ζωής και τα ενδιαφέροντα του.  Η προσωπικότητά μας αναπτύσσεται από πολύ μικρή ηλικία και το περιβάλλον αλλά και συναισθηματικοί παράγοντες καθορίζουν εάν αυτή θα αναπτυχθεί ομαλά ή εάν θα υπάρξει κάποια διαταραχή. Ως διαταραχή της προσωπικότητας ορίζεται η κατάσταση όπου τα στοιχεία της προσωπικότητας ενός ατόµου είναι τόσο δυσπροσαρµοστικά και δύσκαµπτα, ώστε να προκαλούν είτε σηµαντική έντονη υποκειµενική ενόχληση, είτε σηµαντική έκπτωση της λειτουργικότητας του. 
  
      Ένα άτομο με διαταραχή προσωπικότητας επηρεάζεται σε 3 βασικά στοιχεία της ζωής του: σχέσεις, εργασία και διασκέδαση. Το άτομο δεν φαίνεται "τρελό" ή "διαταραγμένο" όπως λανθασμένα νομίζουμε και δεν απαιτείται ψυχιατρικός εγκλεισμός!Απλά, τα άτομα με διαταραχές προσωπικότητας φαίνονται κάπως....εκκεντρικά ή παράξενα και εμφανίζουν μια μεγάλη δυσκολία να σχετιστούν κανονικά με τους γύρω τους. Επιπλέον, επειδή τείνουν να αποδίδουν τις δυσκολίες τους στο περιβάλλον και όχι στον εαυτό του, είναι πολύ δύσκολη η θεραπεία τους και η αλλαγή τους.. 

     Αυτές οι διαταραχές εκτός του ότι σχετίζονται με κατάθλιψη, άγχος, αντικοινωνική συμπεριφορά κτλ. σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό και με διατροφικές διαταραχές. Συγκεκριμένα η Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας και η Ψυχαναγκαστική Διαταραχή συνδέονται με τις διατροφικές διαταραχές. 
Η Οριακή προσωπικότητα χαρακτηρίζεται από µεγάλη αστάθεια που εκφράζεται σε διάφορες διαστάσεις της ζωής του ασθενή, όπως οι διαπροσωπικές σχέσεις, η εικόνα του εαυτού και η συναισθηµατική διάθεση, καθώς και η έντονη παρορµητικότητα. 
Η Ψυχαναγκαστική Καταναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από τελειοθηρία, επιµονή, εµµονή στις λεπτοµέρειες, τάξη, ακρίβεια συστηµατική εργασία, τα στοιχεία αυτά είναι άκαµπτα. (Σκαπινάκης Π. 1997)

   Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι αυτές οι διαταραχές συνδέονται με διατροφικές διαταραχές, δηλαδή ότι άτομα που έχουν τις συγκεκριμένες διαταραχές θα αναπτύξουν και μια διατροφική μέσα στα επόμενα 2 χρόνια. Επίσης, η νευρική ανορεξία έχει πολλά κοινά στοιχεία με την Ψυχαναγκαστική διαταραχή, καθώς και οι δυο διαταραχές σχετίζονται με την τελειοθηρία, την υπερβολική προσοχή, την ακαµψία, και την επιµονή.  Από την άλλη, η βουλιμία σχετίζεται με την Οριακή Προσωπικότητα.  Η ψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας είναι η πιο κοινή µεταξύ των ατόµων µε ανορεξία και υπερφαγία, και επίσης αρκετά κοινή µεταξύ εκείνων µε βουλιµία, που υποστηρίζει τη διαπίστωση ότι τα άτοµα µε διατροφικές διαταραχές είναι τελειοµανείς και έχουν καθορισµένα υψηλά προσωπικά πρότυπα. Η εξαρτηµένη διαταραχή προσωπικότητας, που χαρακτηρίζεται από µια υπερβολική ανάγκη του ατόµου να το φροντίζουν, είναι πιο κοινή µεταξύ των ατόµων µε ανορεξία και βουλιµία. Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας, που χαρακτηρίζεται από παρορµητικότητα και αστάθεια, είναι η πιο κοινή µεταξύ των ατόµων µε υπερφαγία, θεµελιώνοντας τα συµπεράσµατα ότι η παρορµητικότητα, η αναζήτηση διεγέρσεων και η επιδίωξη της καινοτοµίας είναι χαρακτηριστικά γνωρίσµατα του συνδρόµου υπερφαγίας..

     Με λίγα λόγια, όταν υπάρχει μια διατροφική διαταραχή είναι πολύ σημαντικό να μελετούμε και την ύπαρξη κάποια διαταραχής προσωπικότητας. Η μελέτη αυτή, ωστόσο, να έχει ως στόχο την καλύτερη θεραπεία και την πρόβλεψη των διατροφικών συμπεριφορών του ατόμου και όχι την "ταμπελοποίησή" του. Και φυσικά, μην ξεχνάτε...το κάθε πρόβλημα θέλει και τον ειδικό του..το άρθρο σήμερα έχει στόχο την βαθύτερη ενημέρωσή σας και όχι την παροχή ψυχολογικών υπηρεσιών από εσάς στο σπίτι..Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχει "παράξενες" συνήθειες στο φαγητό του ή πάσχει από μια διατροφική διαταραχή το σωστό είναι να απευθυνθείτε σε ένα ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Είναι η βοήθειά σας και ο στόχος του άρθρου αυτού. 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Μεγαλώνοντας από ένα ναρκισσιστή γονέα..6 αποτελέσματα..

     Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι μια διαταραχή κατά την οποία το άτομο ασχολείται συνεχώς με τον εαυτό του, νιώθει ότι ε...