28 Οκτ 2016

Το πρώτο μου ραντεβού με τον ψυχολόγο..

  
 Το σημερινό άρθρο έχει στόχο να περιγράψει σε γενικές γραμμές πως είναι η πρώτη συνάντηση με τον ψυχολόγο, γιατί πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται και νιώθουν αμήχανα στη σκέψη και μόνο να πάρουν τηλέφωνο για να κλείσουν ένα ραντεβού...Ας δούμε, λοιπόν, πώς θα είναι περίπου αυτή η πρώτη "τρομακτική" συνάντηση...

Αποτέλεσμα εικόνας για seeing a therapist Καταρχάς, πρέπει να πάρουμε τηλέφωνο τον ψυχολόγο που έχουμε επιλέξει για να κλείσουμε ένα ραντεβου που θα βολεύει και τους δύο και για να ρωτήσουμε την αμοιβή του. Σήμερα, μπορείτε να βρείτε μια ποικιλία τιμών και, ναι, υπάρχουν και οικονομικοί ψυχολόγοι...αρκετοί πληρώνονται λιγότερο από έναν γιατρό. Κάποτε, η ψυχοθεραπεία ήταν μια πολυτέλεια αλλά πλέον είναι τόσο απαραίτητη που οι τιμές έχουν προσαρμοστεί ανάλογα, σχεδόν από όλους μας. 
    Στη συνέχεια, θα πάτε στο γραφείο του ψυχολόγου. Ίσως σας ζητήσουν να πάτε 10 λεπτά νωρίτερα για να συμπληρώσετε κάποια στοιχεία σας, για παράδειγμα, το όνομα σας, εάν έχετε ξαναδει ψυχολόγο, εάν υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα, εάν παίρνετε φάρμακα και πότε είδατε τελευταία φορά γιατρό. Αυτό δεν το κάνουν όλοι οι επαγγελματίες ψυχολόγοι, αλλά το αναφέρουμε γιατί κάποιοι το κάνουν.
      Όταν θα ξεκινήσετε, θα σας κάνουν κάποιες ερωτήσεις γενικού περιεχομένου για να πάρουν το ιστορικό σας, δηλαδή ουσιαστικά για να σας γνωρίσει καλύτερα ο ψυχολόγος σας. Αναλόγως την προθυμία σας να απαντάτε, ο ψυχολόγος θα σας ρωτάει για όσο το επιθυμείτε. Στόχος, όπως είπαμε δεν είναι να σας κάνει ανάκριση (!) αλλά να σας γνωρίσει για να μπορέσει να σας μάθει και να σας δώσει τις καλύτερες συμβουλές για ΕΣΑΣ. Κάποιοι ψυχολόγοι κρατούν σημειώσεις, κάποιοι δεν κρατούν σημειώσεις. 
     'Επειτα, θα σας ρωτήσει τί σας έφερε στο γραφείο του, ποιά είναι τα θέματα που σας απασχολούν, τί θέλετε να πετύχετε μέσα από την ψυχοθεραπεία. Ίσως σας μιλήσει και για αυτό που λέμε "θεραπευτικό συμβόλαιο", δηλαδή κάποια πράγματα που είναι καλό να τηρούνται στη σχέση σας, όπως για παράδειγμα ότι η πληρωμή γίνεται κάθε φορά, ότι κάποια τυχόν ακύρωση καλό είναι να γίνεται 12 ώρες πρίν το ραντεβού διαφορετικά χρεώνεται (κάποιοι το κάνουν, κάποιοι άλλοι όχι) και άλλα. 
     Μετά από 50-55 λεπτά η πρώτη συνάντηση θα έχει τελειώσει. Ο θεραπευτής θα σας ρωτήσει εάν θέλετε άλλο ραντεβού την επόμενη εβδομάδα. Συνήθως οι πρώτες έστω συναντήσεις είναι εβδομαδιαίες. Και.....τέλος!Αυτό ήταν!Ήταν αλήθεια τόσο τρομακτικό; όχι βέβαια...και στην πράξη δεν είναι τίποτε από όσα έχετε στο μυαλό σας...όλοι φοβηθήκαμε την πρώτη μας συνάντηση με τον ψυχολόγο και όλοι βγαίνοντας από το γραφείο του είπαμε: "Δεν ήταν και τόσο τραγικό τελικά!"...Μην φοβάστε, λοιπόν, τολμήστε το και κάντε το δώρο της ψυχοθεραπείας στον εαυτό σας!Το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.Υπόσχομαι!


                                                                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Μεγαλώνοντας από ένα ναρκισσιστή γονέα..6 αποτελέσματα..

     Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι μια διαταραχή κατά την οποία το άτομο ασχολείται συνεχώς με τον εαυτό του, νιώθει ότι ε...